International

Case study in Innovation

Niveau der Lehrveranstaltung/des Moduls laut Lehrplan

First Circle

Lernergebnisse der Lehrveranstaltung/des Moduls

After completion of this course the students
· are in the position to apply desk research to
acquire theoretical and empirical knowledge about
the state-of-the-art
· have basic knowledge about what innovation is and
which aspects of innovation are important for
business
· are in the position to apply a project concerning
innovation in practice
· are in the position to present their project outcome
to managers and customers

Voraussetzungen laut Lehrplan

Not applicable

Lehrinhalte

The course delivers a combination of theory and practice
and students are therefore confronted with a high workload
as well as an interesting practice project for a local
company. The course contents contain respectively
include:
· Introduction into the course including presentation
of the process, the tasks and the aims of the
course
· Presentation of the company, its business model
and strategy as well as their external and internal
environment
· Presentation of the practical problems and the
association to innovation
· Formation of groups (4 – 5 students), which are
then instructed into the problem, the process and
the expected outcome
· Preparation of a scientific paper (including citations
and source: books, scientific papers and data) to
a.) to present the problem and its relevance, b.) to
elaborate the state-of-the-art (theory), which shall
be applied for a practical solution of the problem
and c.) a recommendation/solution including a rollout
plan for implementation in practice
· Summary of the main results and presentation in
from of the audience including discussion

empfohlene Fachliteratur

· Bessant, J., & Tidd, J. (2011). Innovation and
entrepreneurship. West Sussex: John Wiley &
Sons.
· Morris, M., Kuratko, D., & Covin, J. (2010).
Corporate entrepreneurship & innovation. Mason:
Cengage Learning.
· Shavinina, L. V. (2002). The international handbook
on innovation. Oxford: Elsevier Science.
· von Stamm, B. (2008). Managing innovation,
design and creativity. West Sussex: John Wiley &
Sons.

Bewertungsmethoden und -kriterien

Evaluation of the scientific paper, the presentation and the
participation on discussions

Unterrichtssprache

Englisch

Anzahl der zugewiesenen ECTS-Credits

4

geplante Lehr- und Lernmethoden

· introduction to the process of the study
· groups work including literature review (state-ofthe-
art) and preparation of a scientific paper (with
citations and sources) as well as application of the
theoretical knowledge on a real business case
· presentation
· discussion

Semester/Trimester, in dem die Lehrveranstaltung/das Modul angeboten wird

1

Name des/der Vortragenden

Prof. (FH) PD Dr. Mario Döller, Prof. (FH) Dr. Mario Situm,

Studienjahr

1

empfohlene optionale Programmeinheiten

none

Kennzahl der Lehrveranstaltungen/des Moduls

IP_WS1718_4

Art der Lehrveranstaltung/des Moduls

Integrierte Lehrveranstaltung

Art der Lehrveranstaltung

Wahlfach

Praktikum/Praktika

not applicable

News der FH Kufstein

Kick-Off zur Veranstaltung „Regionaler HR Treff“

Die richtigen MitarbeiterInnen zu gewinnen und zu halten, entwickelt sich immer mehr zu einem kritischen Erfolgsfaktor für die nachhaltige Entwicklung. Die Veranstaltung „Regionaler HR Treff“ erörterte relevante Fragestellungen mit Unternehmen aus der Region.

Mehr erfahren
ForscherInnen der FH Kufstein Tirol präsentierten Ergebnisse an der Global Business Conference 2019

An der 10. Annual Global Business Conference in Šibenik, Kroatien, die unter dem Motto „Doing business in turbulent environment“ stattfand, wurden aktuelle Ergebnisse der FH Kufstein Tirol aus den Gebieten Marketing, Management und Finanzwirtschaft vorgestellt

Mehr erfahren
Antrittsvorlesung erläutert Relevanz der Sinne im Marketing

Gemäß der hochschulischen Tradition wurde an Dr. Kristina Kampfer, im Rahmen ihrer Antrittsvorlesung zum Thema sensorisches Marketing, der Titel Professorin (FH) verliehen.

Mehr erfahren