International

Case study in Innovation(E)

Niveau der Lehrveranstaltung/des Moduls laut Lehrplan

First Circle

Lernergebnisse der Lehrveranstaltung/des Moduls

After completion of this course the students
· are in the position to apply desk research to
acquire theoretical and empirical knowledge about
the state-of-the-art
· have basic knowledge about what innovation is and
which aspects of innovation are important for
business
· are in the position to apply a project concerning
innovation in practice
· are in the position to present their project outcome
to managers and customers

Voraussetzungen laut Lehrplan

Not applicable

Lehrinhalte

The course delivers a combination of theory and practice
and students are therefore confronted with a high workload
as well as an interesting practice project for a local
company. The course contents contain respectively
include:
· Introduction into the course including presentation
of the process, the tasks and the aims of the
course
· Presentation of the company, its business model
and strategy as well as their external and internal
environment
· Presentation of the practical problems and the
association to innovation
· Formation of groups (4 – 5 students), which are
then instructed into the problem, the process and
the expected outcome
· Preparation of a scientific paper (including citations
and source: books, scientific papers and data) to
a.) to present the problem and its relevance, b.) to
elaborate the state-of-the-art (theory), which shall
be applied for a practical solution of the problem
and c.) a recommendation/solution including a rollout
plan for implementation in practice
· Summary of the main results and presentation in
from of the audience including discussion

empfohlene Fachliteratur

· Bessant, J., & Tidd, J. (2011). Innovation and
entrepreneurship. West Sussex: John Wiley &
Sons.
· Morris, M., Kuratko, D., & Covin, J. (2010).
Corporate entrepreneurship & innovation. Mason:
Cengage Learning.
· Shavinina, L. V. (2002). The international handbook
on innovation. Oxford: Elsevier Science.
· von Stamm, B. (2008). Managing innovation,
design and creativity. West Sussex: John Wiley &
Sons.

Bewertungsmethoden und -kriterien

Evaluation of the scientific paper, the presentation and the
participation on discussions

Unterrichtssprache

Englisch

Anzahl der zugewiesenen ECTS-Credits

4

eLearning Anteil in Prozent

0

Semesterwochenstunden (SWS)

2

geplante Lehr- und Lernmethoden

· introduction to the process of the study
· groups work including literature review (state-ofthe-
art) and preparation of a scientific paper (with
citations and sources) as well as application of the
theoretical knowledge on a real business case
· presentation
· discussion

Semester/Trimester, in dem die Lehrveranstaltung/das Modul angeboten wird

1

Name des/der Vortragenden

Prof. (FH) PD Dr. Mario Döller, Prof. (FH) Dr. Mario Situm,

Studienjahr

1

empfohlene optionale Programmeinheiten

none

Kennzahl der Lehrveranstaltungen/des Moduls

IP_WS

Art der Lehrveranstaltung/des Moduls

Integrierte Lehrveranstaltung

Art der Lehrveranstaltung

Wahlfach

Praktikum/Praktika

not applicable

News der FH Kufstein

Change Management in Händen der Masterstudierenden

Für die Firma Staudinger GmbH wurde gemeinsam mit Studierenden der FH Kufstein Tirol ein Chance Management Konzept herausgearbeitet.

Mehr erfahren
Neuer Studiengang Energie- & Nachhaltigkeitsmanagement ist akkreditiert

Der nachhaltige Bachelorstudiengang der FH Kufstein Tirol wurde nun, nach intensiver Prüfung durch die AQ Austria, erfolgreich akkreditiert und startet diesen Herbst.

Mehr erfahren
LiDAR - Windmessung 2.0

Das Nachfolgeprojekt LiDAR Windmessung Nussdorf – Erl ist ein INTERREG Kleinprojekt, das die FH Kufstein Tirol zusammen mit der TH Rosenheim betreut. Am Standort Erl wird das lokale Windphänomen weiter ermittelt.

Mehr erfahren